Thuisbatterijen particulier

Hoe werkt een thuisbatterij?

Overdag produceren zonnepanelen volop groene stroom. Alleen zijn we dan vaak minder thuis.
Het gevolg? Die gratis elektriciteit gaat ongebruikt weer het net op.
Dat kan je eenvoudig vermijden met een thuisaccu.
Maar hoe werkt een thuisbatterij precies? Het hele proces omvat de 4 volgende stappen:

STAP 1 = slimme omvormer meet waar de groene stroom heen moet

Een thuisbatterij beschikt altijd over een slimme omvormer. Die kan geïntegreerd zijn in de batterij zelf, maar je kan die ook apart laten plaatsen. Zo’n omvormer bepaalt constant hoeveel geproduceerde zonne-energie naar de batterij moet en wanneer het nodig is om die opgeslagen groene stroom te gebruiken voor je huishouden. Kortom, deze omvormer is het kloppende hart van je thuisbatterij installatie.

STAP 2 = thuisbatterij laadt overdag op met overtollige groene stroom

Produceren je zonnepanelen meer dan je verbruikt? Dan stuurt de slimme omvormer die groene stroom naar je batterij en die laadt op. Hoeveel elektriciteit je kan opslaan, hangt af van de capaciteit van je thuisaccu. Voor een optimale werking van je thuisbatterij is dat vermogen daarom best zo goed mogelijk afgestemd op de productie van je zonnepanelen en je elektriciteitsverbruik.

STAP 3 = ’s avonds en ’s nachts verbruik je de zonne-energie in je batterij

Kom je ’s avonds thuis en begin je te koken of laat je een wasmachine draaien? Dan moet je geen elektriciteit van het net halen. In de plaats daarvan gebruik je de groene stroom waarmee je thuisbatterij overdag is opgeladen. Idealiter volstaat die gestockeerde stroom voor al je energieverbruik ’s avonds en ’s nachts. Zo moet je weinig tot geen stroom meer van het net halen.

STAP 4 = thuisbatterij slaat ook netstroom op tegen goedkoper tarief

Een thuisbatterij kan niet alleen de groene stroom van je zonnepanelen opslaan. Je kan er ook elektriciteit aan het daltarief mee stockeren. Produceren je zonnepanelen dus minder stroom door het slechte weer? Dan kan je op die manier ook goedkopere stroom van het elektriciteitsnet gebruiken.

Waarom een thuisbatterij?

Controle over uw eigen energierekening

Maximaliseer je zonne-energiegebruik en bespaar aanzienlijk op je energierekening met een geavanceerde thuisbatterij. Door overdag opgewekte zonne-energie op te slaan, kun je ook ‘s avonds of op bewolkte dagen van groene stroom genieten

Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie van je zonnepanelen, maar maakt je ook minder afhankelijk van het openbare net. Koppel je thuisbatterij aan een dynamisch energiecontract om je voordeel te doen met lagere energieprijzen tijdens daluren. Laad op deze slimme wijze je thuisbatterij of elektrische auto op en profiteer van optimaal energiebeheer, dag en nacht.

Stabilisatie van het stroomnet

In 2024 is het investeren in een thuisbatterij niet alleen een stap richting duurzaamheid, maar ook een slimme manier om je portemonnee te spekken. Hoe? Simpel: door je thuisbatterij te gebruiken voor het opslaan van energie wanneer deze goedkoop is en het later te gebruiken.

Voorkom uitschakelen van je omvormer door netbeheerder

Door de toenemende trend van energie-teruglevering via zonnepanelen, wordt het elektriciteitsnet steeds vaker overbelast, wat kan leiden tot net congestie. Deze situatie kan ertoe leiden dat zonnepanelen tijdelijk worden uitgeschakeld om de net belasting te verminderen. Dit beperkt de mogelijkheid om overtollige energie terug te leveren. Door te investeren in een thuisbatterij, kunt u zelf opgewekte energie opslaan en later gebruiken, waardoor uw afhankelijkheid van het elektriciteitsnet vermindert en u meer profiteert van uw zonnepanelen.

Verdien geld met je thuisbatterij

Met een thuisbatterij heb je de mogelijkheid om goedkoop opgeslagen energie die je niet gebruikt terug te verkopen aan het net wanneer de energietarieven het meest gunstig zijn. Bespaar gemiddeld €1900,- per jaar op jouw stroomrekening

Jouw route naar een thuisbatterij

Vanaf je online aanvraag tot de volledige installatie van jouw thuisbatterij, wij zorgen voor alles. Bij ons is jouw gemak onze prioriteit.
  • 1
    Online aanvraag

    Je laat je gegevens achter zodat we contact met je kunnen opnemen

  • 2
    Adviesgesprek

    We geven je persoonlijk advies op basis van jouw situatie

  • 3
    Vrijblijvende offerte

    Gelijk na het adviesgesprek ontvang je de offerte

  • 4
    Installatie dag

    Op de afgesproken dag komen we de producten installeren

Een thuisbatterij is niet zomaar een slimme investering; het is een stap richting een duurzamere en meer zelfvoorzienende toekomst. In een tijd waarin energieprijzen fluctueren en de behoefte aan hernieuwbare energie steeds groter wordt, biedt de thuisbatterij de perfecte oplossing. Door de stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen op te slaan, kun je deze gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet.

Wat de thuisbatterij nog aantrekkelijker maakt, is de mogelijkheid om te profiteren van een onbalansuitkering. Dit houdt in dat je niet alleen je eigen energiebehoefte vervult, maar ook kunt bijdragen aan het stabiliseren van het energienet. Wanneer er een overschot aan stroom is, kun je jouw opgeslagen energie terugleveren aan het net, en daarvoor ontvang je een vergoeding. Deze extra inkomsten dragen bij aan de terugverdientijd van de investering.

Met een gemiddelde terugverdientijd van slechts 4 tot 5 jaar, is de thuisbatterij een financieel verantwoorde keuze. Na deze periode heb je niet alleen je investering terugverdiend, maar geniet je nog jarenlang van lagere energiekosten en een bijdrage aan een groenere planeet. Het is een stap vooruit in de energietransitie, die niet alleen jouw energiekosten verlaagt, maar ook het milieu ten goede komt.
Waarom wachten? Kies voor de toekomst van energie en maak van je woning een energiebron die niet alleen zichzelf in stand houdt, maar ook een bijdrage levert aan een duurzamer en onafhankelijker leven.