Hoe werkt een thuisbatterij?

Overdag produceren zonnepanelen volop groene stroom. Alleen zijn we dan vaak minder thuis.
Het gevolg? Die gratis elektriciteit gaat ongebruikt weer het net op.
Dat kan je eenvoudig vermijden met een thuisaccu.
Maar hoe werkt een thuisbatterij precies? Het hele proces omvat de 4 volgende stappen:

 

Een thuisbatterij beschikt altijd over een slimme omvormer. Die kan geïntegreerd zijn in de batterij zelf, maar je kan die ook apart laten plaatsen. Zo’n omvormer bepaalt constant hoeveel geproduceerde zonne-energie naar de batterij moet en wanneer het nodig is om die opgeslagen groene stroom te gebruiken voor je huishouden. Kortom, deze omvormer is het kloppende hart van je thuisbatterij installatie.

 

Produceren je zonnepanelen meer dan je verbruikt? Dan stuurt de slimme omvormer die groene stroom naar je batterij en die laadt op. Hoeveel elektriciteit je kan opslaan, hangt af van de capaciteit van je thuisaccu. Voor een optimale werking van je thuisbatterij is dat vermogen daarom best zo goed mogelijk afgestemd op de productie van je zonnepanelen en je elektriciteitsverbruik.

 

Kom je ’s avonds thuis en begin je te koken of laat je een wasmachine draaien? Dan moet je geen elektriciteit van het net halen. In de plaats daarvan gebruik je de groene stroom waarmee je thuisbatterij overdag is opgeladen. Idealiter volstaat die gestockeerde stroom voor al je energieverbruik ’s avonds en ’s nachts. Zo moet je weinig tot geen stroom meer van het net halen.

 

Een thuisbatterij kan niet alleen de groene stroom van je zonnepanelen opslaan. Je kan er ook elektriciteit aan het daltarief mee stockeren. Produceren je zonnepanelen dus minder stroom door het slechte weer? Dan kan je op die manier ook goedkopere stroom van het elektriciteitsnet gebruiken.